Media

Naturbruksgymnasiet i Osby

Naturbruksgymnasiet i Osby är gymnasiet för dig som gillar att vara ute i skog och mark. Undervisningen är variationsrik med många uteaktiviteter på schemat. Om du väljer att bo på internatet, som ligger på skolans område, finns det dessutom ett stort utbud av fritidsaktiviteter. Skolan har beachvolleybollplan, fotbollsplan, klättervägg, gym, biljardrum, elevcafé m.m. Tillgång till ishall, simhall och båtar och kanoter i Osbysjön där fisket är fritt. Elever i årskurs 2 och 3 på jakt och viltvårdsutbildningen får ha hund på internatet. Skolan har egen hundgård där hunden kan vara under dagtid.

Naturbruksgymnasiet har fyra olika 3-åriga gymnasieutbildningar. Skogsbruk & skogsmaskinteknik, jakt & viltvård, fisketurism & vattenbruk och vildmark & äventyr. För att få behörighet till högskolan kan man välja till fler kurser. Dessutom finns det en 4-årig yrkesutbildning för elever med särskilda behov. Den utbildningen bedrivs med inriktning på storkök & handel, fastighetsskötsel och arbete i parker, trädgårdar och skogen.

Skogsbruk & Skogsmaskinteknik

3-årig gymnasieutbildning med inriktning mot skogsbruk, både som förare av skogsmaskiner och med motorsåg. Minst 15 veckor är förlagda ute hos olika skogsföretag. Utbildningen ger rätt att söka till skogsmästarutbildningen.

Jakt & Viltvård

3-årig gymnasieutbildning med inriktning mot djur, natur, jakt och viltvård. Minst 15 arbetsplatsförlagda utbildningsveckor hos gods och andra stora markägare. Jaktutbildningsresor görs både i Sverige och utomlands.


Fisketurism & Vattenbruk

3-årig gymnasieutbildning med inriktning mot fiske i olika former, fisketurism, fiskevård och fiskodling. Minst 15 veckor är förlagda på till exempel fiskodlingar, fiskebåtar och fiskecamper. Skolan har egna fisk- och kräftodlingar.

Vildmark & Äventyr

3-årig gymnasieutbildning med inriktning mot äventyrs- och upplevelseturism med klättring, dykning, skidåkning, kajakpaddling med mera. Minst 15 veckors praktik på skidanläggningar, hos äventyrsföretag och i friluftsbutiker.