Osby.info

Böcker

Böcker om Osby

Nedanstående böcker rekommenderas till alla som är intresserade av Osby kommuns historia. Böckerna är intressanta och välskrivna, dessutom innehåller de en hel del bilder vilket gör dem mycket lättlästa. Även Osby Hembygdsförenings årsböcker innehåller många intressanta och läsvärda artiklar.

Osby i bilder

Vilka var Kalle Pjäxa och Kvicka Nians Tage? Vilket år var kungen på besök? Vad hände egentligen när Handelsbolaget exploderade? Vilka var med i Osbys bandylag 1949? När startade Brio och Osby-Pannan? Är det sant att Ingvar Kamprad gick i Osby Samskola? Allt detta och mycket mer får du svar på i boken som är full av historisk information. Människor, byggnader, platser och händelser beskrivs i en härlig blandning.

Tillsammans med 277 bilder blir det en bok som man inte kan annat än tycka om ifall man är det minsta lilla intresserad av Osbys historia. Boken som har 158 sidor gavs ut 2010 och är skriven av Tord Jöran Hallberg.

Tåg och människor, Osby i bilder 2

Tord Jöran Hallbergs bok Osby i bilder blev mycket uppskattad och Tåg och människor, Osby i bilder 2 är en värdig uppföljare. Järnvägen kom till Osby 1862 och har haft stor betydelse för bygdens utveckling. Detta beskrivs i både ord och bild. Den största delen av boken handlar dock om Osbybor som på ett eller annat sätt har utmärkt sig. Konstnärer, musiker, författare, rektorer, fabrikörer, original och vanligt folk, alla får de plats.

Precis som del 1 är boken ett måste för Osbybor och andra som vill ta del av Osbys historia. Boken som gavs ut 2012 har 170 sidor och 237 bilder.

Den stora branden på Vakö myr 1992

Fredagen den 10 juli 1992 startade en brand på Vakö myr som ligger norr om Hökön, på gränsen mellan Skåne och Småland. Det tog nästan en vecka innan branden var under kontroll och eftersläckningsarbetet pågick långt in i augusti. Räddningsinsatsen var en av de dyraste och mest omfattande hittills i Sverige och fick mycket uppmärksamhet i media.

Ett 20-tal medlemmar i Hököns Intresseförening har samlat material om branden och intervjuat brandmän, frivilliga och kringboende. Detta har sedan efter ett gediget arbete blivit en mycket intressant bok med 111 sidor och en hel del bilder. Boken gavs ut 2012 i samband med 20-årsminnet av branden.