Media

Konstkuppen, tv-inspelning i Osby

Tv-programserien Konstkuppen spelades in 2012 på sex olika orter i Sverige. Lena Philipsson var programledare och olika konstnärer medverkade i sex timslånga avsnitt som visades i SVT i början av 2013. Konstnärerna fick själva välja i vilken ort de ville göra avtryck och vilken typ av konstverk de ville skapa. De hade sedan en vecka på sig och vid behov fick de ta hjälp av lokala konstnärer och hantverkare. Programserien hade premiär i SVT den 9 januari 2013 och avsnittet med Osby sändes den 16 januari.

I avsnittet som spelades in i Osby valde konstnären Peter Apelgren att göra två 4,5 meter höga skulpturer. Lokala konstnären Sven-Ingvar Johansson var behjälplig och skar ut skulpturerna i cellplast och sedan fick de en yta av glasfiberbruk. De föreställer en apa och en kanin som ska få betraktaren att tänka på Brio och leksaker, men också symbolisera vänskap. De står numera på Sjöängen och blickar ut över Osbysjön. Enligt Peter Apelgren heter kaninen Lisa och apan Göran.

Videon ovan är inspelad 28 april 2012 och visar sista inspelningsdagen från den veckolånga tv-inspelningen i Osby. I början av filmen visas hur Osbybor som medverkar som statister tränar inför avtäckningen. En bit in i filmen visas en tagning med Lena Philipsson där hon förbereder dryck och tilltugg som publiken ska bjudas på. Sist visas avtäckningen av ett av de två konstverken.

Apan och kaninen vandaliserades 2013 men lokala företag och Osby kommun renoverade och återinvigde skulpturerna i samband med nationaldagsfirandet 6 juni 2015.

Inspelningsplatser och medverkande konstnärer i Konstkuppen
Osby: Peter Apelgren
Skara: Elisabeth Ohlson Wallin
Stockholm: Juan-Pedro Fabra Guemberena
Köping: Marianne Lindberg de Geer
Tierp: Johan Zetterquist
Bengtsfors: Carolina Falkholt