Media

Pågatåget Lasse Holmqvist döps på Osby station

Den 25 augusti 2012 firades det att det var 150 år sedan det första tåget gick från Osby järnvägsstation. Besökarna bjöds bland annat på dop av Pågatåget Lasse Holmqvist, utställningar på stationen och biblioteket, boksläpp, jubileumsvykort, teckningstävling, tågfika och musik av orkestern Blåslaget. Videon ovan inleds med tal av kommunalrådet Anders Pettersson och lokalhistorikern Tord Jöran Hallberg. Därefter visas Pågatågsdopet som utfördes av Lasse Holmqvists syster Ingegerd Eriksson med assistans av Sixten Svensson.

Lasse Holmqvist föddes i Malmö 1930 men växte upp i Osby från fyra års ålder. Efter folkskolan gick han på Osby Samskola och jobbade även som journalist på tidningen Norra Skåne. Studierna fortsatte sedan vid Lunds universitet och det var under sin tid där som han började intressera sig för det nya mediet tv. Lasse Holmqvist har varit inblandad i många populära tv-program men det är nog tv-serien Här är ditt liv som de de flesta tänker på när de hör hans namn.

Detta var det andra Pågatågsdopet i Osby. Det första ägde rum den 16 oktober 2010 och då var det Fader Gunnar som fick ett tåg uppkallat efter sig. Han har tidigare även uppmärksammats med en bronsstaty i Osby centrum alldeles intill järnvägen. Gunnar Rosendal, kallad Fader Gunnar, var präst i Osby 1933-1962. Han var känd långt utanför kommunens gränser, bland annat för sitt arbete med att försöka förnya Svenska kyrkan.